Esittelyssä Juha-Matti “Jasu” Jokinen

Hämeenlinna Tigersin miesten joukkueen runkosarjan viimeinen peli Vantaan TAFT:ia vastaan lähestyy ja on aika tutustua tarkemmin puolustuksen komentajaan eli puolustuksen koordinaattoriin Juha-Matti ”Jasu” Jokiseen.

Olet jefukansalle tuttu näky sivurajalta. Kerro taustastasi amerikkalaisen jalkapallon parissa?

Taustaa lajin parista löytyy eri rooleista ja pitkältä ajalta. Pelikokemusta on kertynyt eri pelipaikoilta, eri sarjatasoilta ja maajoukkueesta. Pelipaikkoina pääosin puolustuksen takakenttä ja tukimies. Hyökkäyksen puolellakin olen pelannut skill-paikkoja. Valmentajana olen ollut päävalmentaja, puolustuksen koordinaattori ja DB-valmentaja eri sarjatasoilla ja U19-maajoukkueessa. Olen myös jefu-fani. Seuraan innokkaasti Suomen sarjoja, yliopistopalloa ja NFL:ää. Go Hawks!

Tätä on kysytty sinulta jo useasti, mutta miten päädyit aikoinaan lajin pariin?

Konkreettisen ensikosketuksen lajiin sain vaihto-oppilaana Washingtonin osavaltiosta South Whidbey high schoolista. Siltä reissulta palatessa Hämeenlinnassa oli perustettu Tigers ja sillä tiellä ollaan. 

Miten laji ja sen harjoittelu on mielestäsi kehittynyt niin Suomessa kuin erityisesti Hämeenlinnassa?

Laji muuttuu Suomessa samanlailla kuin muuallakin. Erilaisia hyökkäys- ja puolustuspelin trendejä tulee ja menee. Hyökkäyspelissä heitetään toki enemmän kuin 80-90 -luvuilla. Hyökkäyksessä on aika pitkään ollut vallalla neljän laitahyökkääjän spread-muodostelmat, voittihan ECG mestaruuksia jo -90-luvulla run&shoot hyökkäyksellään.

Puolustukset sitten ovat vastanneet tähän useamman DB:n ryhmityksillä. Mukavaa että FB:t ja TE:t näkyy nykyään taas Suomenkin kentillä. Lajiharjoittelu muuttuu tietty vastaamaan vallalla olevaa hyökkäys- ja puolustussysteemiä. Juoksupelin ollessa “vallassa” hierottiin OL:n ja takakentän ajoituksia ja vastuita ankarasti. Treenaaminen oli tuolloin varsin fyysistä. Lajiharjoittelun voisi sanoa, monipuolistuneen ja taidon ja tekniikan harjoittelu on lisääntynyt. Iso ero on harjoittelun määrässä.

Ennen muinoin harjoiteltiin kesällä, kauden aikana, selvästi enemmän kuin nyt. Harjoittelu Hämeenlinnassa on muuttunut paljon. Olosuhteet ovat parantuneet. Nykyään on itsestäänselvyys, että talvella voi treenata lajia hallissa. Aina ei ollut näin. Alkuaikoina valmennus oli “yhden-kahden” koutsin hommaa, mutta -90 luvulta lähtien Hämeenlinnassa on haluttu pitää kiinni kunnon valmennusryhmästä. Tälläkin kaudella kasassa on laaja ja sitoutunut valmennusryhmä. Tämä antaa mahdollisuuden harjoitella laadukkaasti. 

Kuvaaja Claudia Turkki

Hienoimmat muistosi lajin parissa?

Kyllä kaikki maajoukkuereissut ovat jääneet mieleen. Leirit ja turnaukset ovat intensiivistä hommaa. -97 Bolzanon EM-kisoissa jäänyt mieleen puolustus, joka oikeasti osasi toteuttaa omaa systeemiään. Siellä saattoi luottaa siihen että jokainen tekee oman hommansa ja pelaaminen oli helppoa. U19 maajoukkue reissuista jäänyt mieleen staffien hyvä yhteishenki ja tekemisen meininki. Noissa joukkueissa oli myös paljon hyviä, nuoria pelaajia, jotka ovat tämän päivän kärkipelaajia ja -valmentajia. Tärkeintä kuitenkin on vuosien aikana lajin parissa syntyneet kaveri- ja ystävyyssuhteet. Vanhojen joukkuekavereiden ja vastustajien kohtaamiset ja jorinat on aina yhtä hauskoja. 

Olet siirtynyt pelaajasta valmentajaksi ja jokaisella pelaajalla on valmentaja, joka on erityisesti jäänyt mieleen, onko sinulla tällaista esikuvaa?

Juha Liedes tuli aikoinaan Hämeenlinnaan valmentajaksi ja toi Tigersiin tavoitteellisen ja organisoidun harjoittelun. Juhaa on kiittäminen siitä, että minä ja mun aikalaiset Hämeenlinnassa opittiin pelaamaan. Juhan valmennuksessa minäkin aloin oikeasti urheilemaan. Väitän myös että Juhan “teesit” ovat näkyneet ja näkyvät yhä Hämeenlinnalaisessa “jefukulttuurissa”. Ken Meyer on jäänyt tietysti myös mieleen. Hänestä huokui osaaminen ja kokemus. Ja kun Ken puhui, silloin kuunneltiin. 

Runkosarjan viimeinen peli edessä. Miten koordinoimasi puolustus on kehittynyt tämän kauden aikana?

Totuuden nimessä emme ole kehittyneet siten kuin olisin toivonut. Meillä on erittäin hyviä pelaajia mutta runko on ohut. Heinä-elokuussa emme ole pystyneet harjoittelemaan siten, että pelaaminen olisi kehittynyt. Lähinnä olemme koonneet puolustuksen kuosiin miehistä, jotka ovat käytettävissä. Pelaamisessa toki onneksi näkyy se, että meillä on potentiaali olla tosi hyviä. Hienoa on ollut se että meillä on useita nuoria pelaajia, jotka ovat päässeet pelaamaan ekat 11vs11 pelit. Ja ovat pärjänneet hyvin.

Terveiset katsojille:

 Sunnuntaina pitkästä aikaa jefua tarjolla Kaurialassa!!

Jasu Jokinen

Hämeenlinna Tigers miehet pelaavat II-divisioonan viimeisen runkosarjaottelunsa Hämeenlinnassa Kaurialan kentällä sunnuntaina 15.8.2021 klo 14!

Hämeenlinna Tigers miehet etsii uusia harrastajia joukkoonsa. Mikäli kiinnostuksesi heräsi ota yhteyttä miehet@hmltigers.fi tai laita viestiä Facebookin kautta! Ota joukkue myös seurantaan Instagramissa! Tiedotamme lisää syksyllä alkavasta kurssista myöhemmin!