Esittelyssä miesten joukkueen OC

Hyökkäyksen koordinaattori Iikka Nyman

Hämeenlinna Tigersin miesten joukkueen kauden avaus lähestyy ja on aika tutustua tarkemmin hyökkäyksen tahtipuikon heiluttajaan, hyökkäyksen koordinaattoriin Iikka Nymaniin.

Kerro taustastasi amerikkalaisen jalkapallon parissa?

”Aloitin Jefun harrastamisen vähän vanhemmalla iällä noin kolmekymppisenä. Toki olin seurannut ja ollut kiinnostunut lajista jo yläasteikäisestä alkaen. Aiemmat harrastukset ja työt eivät vain olleet missään vaiheessa mahdollistaneet Jefun aloittamista. Pelasin viitisen vuotta Hämeenlinna Huskiesissa Running Backkinä. Parin loukkaantumisen jälkeen oli aika siirtyä valmentajapuolelle, toki vielä viisi vuotta sitten toimin pelaajavalmentaja MPKK:n korkeakoulujoukkueessa NDU Black Knightsissa.”

Miten päädyit aikoinaan lajin pariin?

“Huskiesin perustaminen Hämeenlinnaan ja oma elämäntilanne mahdollisti harrastuksen aloittamisen kymmenisen vuotta sitten. Lajissa on aina kiinnostanut sen monipuolisuus niin yksilö kuin joukkuetasolla. Monipuolisuuteen liittyy niin erilaisten pelaajien fyysiset ominaisuudet ja niiden kehittäminen kuin myös pelin vaatima älykkyys joka tasolla.”

Hienoimmat muistosi lajin parissa?

“Vaikea sanoa yksittäisiä tapahtumia, jotka olisivat hienoimpia, vaikka tietenkin mestaruudet ovat olleet hienoja hetkiä. Näiden lisäksi monta hienoa hetkeä on ollut joukkueiden kanssa, mikä itse asiassa on joukkuelajien suola.  Yhtenä hienona asiana on ollut nähdä fyysisesti ei niin lahjakkaiden nuorten pelaajien kehittyminen liikunnallisesti. Uskon että tällä kehittymisellä on suuri vaikutus näiden nuorten elämään pitkälle aikuisuuteen.”

Olet siirtynyt pelaajasta valmentajaksi ja jokaisella pelaajalla on valmentaja, joka on erityisesti jäänyt mieleen, onko sinulla tällaista esikuvaa?

“Kyllähän kaikki valmentajat ovat jääneet mieleen. Olen pyrkinyt ottamaan oppia kaikilta valmentajilta sekä myös pelaajilta, joiden kanssa olen ollut tekemisissä. Uskon että kaikilta pystyy ottamaan oppia eri asioissa. Yhdeksi merkittävimmistä valmentajistani täytyy nostaa Teemu Kuusisto. Hänen kokemuksensa ja kykynsä nähdä peli on käsittämätön. Lisäksi häneltä olen oppinut hyökkäyksen linjan merkityksen sekä tietyn säännönmukaisuuden merkityksen linjapelaamisessa.”

Millaisia asioita aiot painottaa hyökkäyksellesi?

“Haluan että hyökkäykseni on monipuolinen ja osaa soveltaa asioita monella eri tasolla. Yksittäisten pelaajien tulee soveltaa oma tekemisensä huomioiden muut pelaajat sekä puolustuksen pelaaminen. Näin ollen esimerkiksi pelaajan tulee osata juosta OUT-kuva monella eri tavalla riippuen edellä mainituista asioista. Vastaavasti joukkuetasolla pystymme otteluiden sisällä sekä kauden aikana muuttamaan miehistöjä, muodostelmia ja valittuja pelejä. Tavoitteena on saada niin yksilö- kuin joukkuetasolla saada onnistumisten mahdollisuus mahdollisimman suureksi.”

Pystytkö kertomaan hieman siitä millainen hyökkäys Hämeenlinna Tigersilta nähdään 2021?

“Tigersin hyökkäys tulee olemaan todella mielenkiintoinen seurattava. Pystymme pelaamaan monipuolisesti sekä juosten että heittäen. Uskon että hyökkäystämme vastaan tulee olemaan todella vaikea puolustaa juuri monipuolisuutemme takia. Tigersin hyökkäys tulee varmasti tekemään runsaasti pisteitä tulevalla kaudella.”

Toimit edellisenä kautena hyökkäyksen koordinaattorina miesten 3 divisioonassa, joka pelattiin 7 vs 7 muodossa. Sarjanousun myötä pelimuoto muuttui perinteiseen 11 vs 11 muotoon. Miten joukkueen hyökkäyksen siirtyminen tähän on mielestäsi onnistunut?

“Olen valmentanut nuoria pelaajiamme muutaman viime vuoden ajan ja tänä aikana olemme tavoitteellisesi ajaneet sisään monipuolisesti säännönmukaisuuksia sekä asioita niin yksilötaidoista kuin joukkueen pelaamisesta. Näin ollen hyppäys 7vs7 pelaamisesta 11vs11 pelaamiseen ei ole niin kovin suuri. Tietysti eroavaisuuksia on ja 5 miehen linjan saaminen toimimaan yhdessä on haastavampaa kuin 3 miehen linjan, mutta uskon että olemme siinä kuitenkin onnistuneet hyvin. Suurempi haaste on ollut ollut koronarajoitteiden vaikutukset yhteisen harjoittelun järjestämisessä.”

Mitä katsojien tulisi erityisesti seurata kesän peleissä hyökkäyksen osalta?

“Katsojien kannattaa tulla nauttimaan Tigersin kokonaisvaltaisesta iloisesta hyökkäyspelistä. Ne jotka haluavat seurata tarkemmin yksittäisiä asioita voivat seurata miten meidän nuoret linjapelaajat pärjäävät nyt aikuisten sarjassa tai yksittäisten taitopelaajien kykyä sovittaa tekemisensä eri tilanteisiin.”