Hämeenlinna Tigersin miesten joukkueen ensi kauden harjoittelu on alkamassa. Tässä vaiheessa on hyvä tutustua hyökkäyksen valmentajaan Iikka Nymaniin ja ajatuksiin talven harjoittelusta.
Kerro taustastasi amerikkalaisen jalkapallon parissa?
”Aloitin Jefun harrastamisen vähän vanhemmalla iällä noin kolmekymppisenä. Toki olin seurannut ja ollut kiinnostunut lajista jo yläasteikäisestä alkaen. Aiemmat harrastukset ja työt eivät vain olleet missään vaiheessa mahdollistaneet Jefun aloittamista. Pelasin viitisen vuotta Hämeenlinna Huskiesissa running backkinä. Parin loukkaantumisen jälkeen oli aika siirtyä valmentajapuolelle. Tämän jälkeen toimin pelaajavalmentaja MPKK:n korkeakoulujoukkueessa NDU Black Knightsissa. Parina viime vuotena on joutunut kaivavamaan pelikamat esille ja pelaamaan myös muutamia pelejä. ”
Miten päädyit aikoinaan lajin pariin?
“Huskiesin perustaminen Hämeenlinnaan ja oma elämäntilanne mahdollisti harrastuksen aloittamisen reilu kymmenen vuotta sitten. Lajissa on aina kiinnostanut sen monipuolisuus niin yksilö kuin joukkuetasolla. Monipuolisuuteen liittyy niin erilaisten pelaajien fyysiset ominaisuudet ja niiden kehittäminen kuin myös pelin vaatima älykkyys joka tasolla.”
Hienoimmat muistosi lajin parissa?
“Vaikea sanoa yksittäisiä tapahtumia, jotka olisivat hienoimpia, vaikka tietenkin mestaruudet ovat olleet hienoja hetkiä. Näiden lisäksi monta hienoa hetkeä on ollut joukkueiden kanssa, mikä itse asiassa on joukkuelajien suola. Yhtenä hienona asiana on ollut nähdä fyysisesti ei niin lahjakkaiden nuorten pelaajien kehittyminen liikunnallisesti. Uskon että tällä kehittymisellä on suuri vaikutus näiden nuorten elämään pitkälle aikuisuuteen.”
Olet siirtynyt pelaajasta valmentajaksi ja jokaisella pelaajalla on valmentaja, joka on erityisesti jäänyt mieleen, onko sinulla tällaista esikuvaa?
“Kyllähän kaikki valmentajat ovat jääneet mieleen. Olen pyrkinyt ottamaan oppia kaikilta valmentajilta sekä myös pelaajilta, joiden kanssa olen ollut tekemisissä. Uskon että kaikilta pystyy ottamaan oppia eri asioissa. Yhdeksi merkittävimmistä valmentajistani täytyy nostaa Teemu Kuusisto. Hänen kokemuksensa ja kykynsä nähdä peli on käsittämätön. Häneltä olen oppinut hyökkäyksen linjan merkityksen sekä tietyn säännönmukaisuuden merkityksen linjapelaamisessa.”
Millaisia asioita olet painottanut hyökkäyksessäsi viime vuosina?
“Haluan että hyökkäykseni on monipuolinen ja osaa soveltaa asioita monella eri tasolla. Yksittäisten pelaajien tulee soveltaa oma tekemisensä huomioiden muut pelaajat sekä puolustuksen pelaaminen. Näin ollen esimerkiksi pelaajan tulee osata juosta OUT-kuva monella eri tavalla riippuen edellä mainituista asioista. Vastaavasti joukkuetasolla haluan että pystymme otteluiden sisällä sekä kauden aikana muuttamaan miehistöjä, muodostelmia ja valittuja pelejä. Tavoitteena on saada niin yksilö- kuin joukkuetasolla saada onnistumisten mahdollisuus mahdollisimman suureksi.”
Toimit edellisenä kautena hyökkäyksen koordinaattorina miesten 3 divisioonassa, joka pelattiin 7 vs 7 muodossa. Olet myös valmentanut 11vs11 sarjoissa ja korkeakoulusarjassa 8vs8 joukkueita. Miten näet näiden eri pelimuotojen eroavaisuudet?
”Pelimuotojen eroavaisuuksista huolimatta, kaikki lähtee yksilön osaamisesta ja ominaisuuksista. 7vs7 ja 8vs8 sarjoissa tämä yksilön osaaminen toki korostuu ja se onkin hyvä pelimuoto varsinkin aloitteleville ja nuorille. Siinä pääsee jokaiselle downilla keskittymään taisteluun 1vs1 tilanteissa. Linjapelaamisessa tässä pelimuodossa toki päästään yhdessä toisen kaverin kanssa tuplaamaan ja receiverit voivat tehdä pieniä comboja. 11Vs11 peleissä korostuu sitten joukkueen pelaaminen yhteen. Koko hyökkäyksen linjan on osattava pelata yhdessä. Samoin hyökkäyksen taitopelipaikoilla tulee enemmän huomioitavia asioita ml. puolustuksen eri variaatiot.11Vs11 edellyttää, että päästään harjoittelemaan kunnolla 11vs11 pelaamista.
Ensi kaudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa, mutta miltä vaikuttaa talven harjoittelu?
”Kaikkien pelaajien osalta keskeistä on omasta fysiikasta huolehtiminen. Varsinkin syksyn ja talven aikana fysiikkaharjoittelua voi ja pitää jokaisen pelaajan tehdä myös yksin. Joukkueessa pystymme toki avustamaan ja auttamaan fysiikkaharjoitusten kanssa. Myös yksilötaidot ovat keskeisessä roolissa syksyn ja alkutalven harjoittelussa. Lopputalvesta ja keväällä sitten korostuu joukkueena pelaaminen ja joukkupelin harjoittelu. Harjoittelun rytmityksen vuoksi nyt onkin hyvä aika aloittaa uusi harrastus, kevääseen on pitkä aika ja pelin vaatimat yksilötaitoja ehtii oppimaan riittävästi kesän pelejä varten sekä joukkueen pelikirjan ehtii sitten myös opetella keväällä.